Khamis, 2 Oktober 2014

MASALAH KEPUTIHAN WANITA

Apa itu keputihan?
Masalah keputihan adalah sinonim pada wanita. Keputihan adalah lelehan lendir berwarna jernih atau kelabu keputihan yang keluar dari faraj wanita dan mempunyai pelbagai sifat dan berbeza pada setiap wanita yang lain.
Lazimnya, keputihan yang tidak berubah warna kepada kekuningan dan kehijauan bererti tiada jangkitan. Jika keputihan berlendir dan tidak membeku seperti susu basi atau berbau hanyir atau terdapat radang dan kegatalan pada faraj menandakan jangkitan.

Bagaimana masalah keputihan terjadi?
Keputihan berubah mengikut perubahan hormon, perubahan mental, jangkitan, ubat-ubatan dan juga penyakit dalaman.
Keputihan akan bertambah cair ketika ovulasi dan bertambah likat ketika hampir haid.
Keadaan stress juga boleh mengakibatkan perubahan hormon dan mengakibatkan ketidakseimbangan hormon dan cenderung kepada penyakit.
Penyakit yang paling biasa menyebabkan perubahan lendiran faraj adalah jangkitan seksual seperti Bacterial Vaginosis, Candida Vaginitis, Trichomonas Vaginitis, Gonorea, Chlamydia atau herpes.
Setiap satu jangkitan mempunyai sifat yang berbeza dan bauan tertentu.
Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan bahawa keputihan itu adalah lendiran biasa dan bukan disebabkan jangkitan.


Simptom-simptom anda mengalami masalah keputihan.

  1. Mengalami masalah kegatalan pada faraj.
  2. Kerap mengalami 'white discharge' berwarna putih dan kekuningan serta berbau.
  3. Tidak selesa apabila 'bersama' suami.
  4. Perlu memakai panty liner setiap hari.

Bagaimana mengatasi masalah keputihan?

Antara amalan-amalan tradisional yang boleh diamalkan adalah seperti dibawah. Dan setiap kesulitan/penyakit itu ada ubatnya cuma kita kena berusaha untuk mencari penawarnya.

Yang penting dapatkan nasihat doktor!!

Cara Pertama
1. Ambil secekak pucuk pegaga dengan akarnya sekali dan bersihkan.
2. Kemudian anda rebuslah pucuk pegaga tadi bersama 2 gelas air bersih.
3. Masukkan sedikit garam kedalam air rebusan itu.
4. Setelah mendidih ,biarkan ia sehingga sejuk.
5. Apabila air rebusan telahpun sejuk,anda tapislah air rebusan itu.
6. Minum air tersebut 2 kali sehari.
7. Amalkan sehingga masalah keputihan dan rasa gatal itu sembuh.

Cara Kedua
1. Ambil 12 helai daun sireh dan bersihkanya.
2. Kemudian sediakan 1 liter air suam.
3. Ramas kesemua daun sireh tadi bersama-sama air suam tadi.
4. Tapislah air tersebut.
5. Gunakan air tapisan untuk mencuci bahagian alat sulit anda.
6. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, petua ini juga dapat merapatkan kembali bahagian alat sulit wanita.
7. Lakukan sehingga anda dapat mengatasi masalah keputihan yang dialami.


Cara Alternatif :

Anda boleh mengambil supplemen ALFALFA COMPLEX sebagai jalan penyelesaian. Ia bukan sahaja membantu dalam mengatasi masalah keputihan malah pelbagai masalah-masalah  lain..

Bagi yang berminat boleh hubungi

IZA
012-6922403
FB:Khairiza Rashid
Shaklee Independent Distributor
Selami Keberkatan Dalam Kehidupan

Rabu, 2 Julai 2014

SET BULAN PUASA



Assalamualaikum semua..Alhamdulillah..dah masuk 4 Ramadhan hari ini..semoga amalan kita semua dilipatgandakan...
Hari ni saya nak share tentang vitamin yg dapat membantu kita semua dan anak2 kita yg baru nak berlatih puasa utk bertenaga sepanjang tempoh berpuasa..Insyaallah...Allah yg mengizinkannya..Produk Hebat yang berkesan..Alhamdulillah..
♥Kalau berminat nak cuba..pm or wassap saya yer♥

★Energy Booster untuk Berpuasa★
Terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshake (perasa French Vanilla), Energizing Soy Protein atau ESP (perasa Vanilla) dan Performance Drink atau PD (perasa oren). Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas.
Sesuai untuk mereka yang tidak sempat bersarapan, dan minuman untuk bersahur dan berbuka puasa. Kalau tak sempat sahur pun (kes terbangun tinggal 5 minit nak imsak/15 minit nak Subuh), mighty 3 gems ini insya-Allah memadai untuk anda menjalani kehidupan Ramadhan seperti biasa.
Dan berbuka puasa dengan mighty 3 gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya iaitu solat Maghrib, Isyak serta terawikh dan ibadah2 lain seperti bertadarus.
Bagi ibu menyusu ia membantu ibu berpuasa sambil menyusukan anak.
☆ Performance drink :
Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.
Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

☆ Energizing Soy Protein (ESP) :
Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. 
Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
Membekalkan tenaga.
Memberikan rasa kenyang.
Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat.
Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
Membanyakkan susu badan (milkbooster).
Membantu mengekalkan kepejalan otot.
Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.
Mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat.

☆ Meal Shake :
Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

*** Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos 1/2 sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.
Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama.
Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan.

IZA
012-6922403
Shaklee Independent Distributor
Selami Keberkatan Dalam Kehidupan

Ahad, 11 Mei 2014

SIHAT BERPANTANG BERSAMA SHAKLEE

Alhamdulillah...rasa beza sangat berpantang kali ni...hari ni masuk 2 minggu dah dalam berpantang..tp dalam masa seminggu lepas bersalin aritu dah x rasa macam bersalin..hehe...cuma jalan still kena control lagi..xleh la nak lasak2...walaupun jahit sama macam anak2 sebelum ni tapi rasa sihat dan x rasa sakit pun...tukang urut yang datang mengurut pun bgtau masa hari ke 4 tu katanya batu meroyan pun dah kecut...misi yang datang cek kat umah pun ckp cepat betul kecut ye sambil pegang kat perut...dalam hati lega nye rasa..

Mungkin salah satu sebabnya kali ni dari mengandung sampai la bersalin memang dah amalkan vitamin2 Shaklee...memang langsung x ambik ubat klinik..Memang dos2 pengambilan vitamin Shaklee ni pun saya ambik lebih dari hamil sampai la dalam pantang ni....anak yang no 4 ni pun masa lahirkan dia terus celik biji mata...rasa masa tu tekejut jgk...yela sebelum ni besalin nak tgu baby buka mata kat 12jam lepas besalin baru la nampak mata dia...memang beza sangat2...tali pusat pun masuk hari ke 5 dah tertanggal..mmg cepat dari anak2 yang lain...

Dan yang paling best....saya x mengalami masalah rambut gugur pun berpantang kali ni...kalo dibandingkan sebelum2 ni..MasyaAllah..dah macam nak botak kepala mana x nya rambut gugur punya la banyak x ingat...

Nak tau cara pengambilan vitamin shaklee yang saya amalkan...

boleh pm/ wasap

IZA
012-6922403
Shaklee Independent Distributor
Selami Keberkatan Dalam Kehidupan


Khamis, 8 Mei 2014

KERANA TAKUT PADA KEGAGALAN

Bila mana teringat satu saat pernah jatuh bertimpa2...segala2nya hilang..yang ada hanya suami pendorong terbesar yang terus menyokong dan beri motivasi agar tidak terus memikirkan tentang kegagalan dan kerugian yang menimpa...

Subhanallah..rasa saat itu memang tak tertanggung dek bahu untuk memikul segala yang berlaku..rasa dihimpit2...namun berkat kecekalan dan dorongan suami serta tawakkal kepada Allah...muhasabah diri atas apa yang telah terjadi...Alhamdulillah..kini sedikit demi sedikit terasa betapa longgarnya keperitan hidup pergi dengan senangnye...Sesekali terlintas..Inilah Ujian Allah buat diriku...

Alhamdulillah memang tak tercapai dek akal bila tiba2 berada dalam 1 situasi yang agak selesa namun masih perlu terus berusaha untuk mengecapi keselesaan yang lebih lagi...

Teringat bagaimana mula menjerumuskan diri dengan bisnes Shaklee ni...hanya kerana anak dan tidak terlintas langsung untuk berniaga..Namun Allah telah membukakan pintu hati untuk mencuba..Berat mulut untuk meminta rm65 daripada suami pada masa itu kerana tahu hanya dia seorang sahaja yang mencari nafkah untuk kami sekeluarga...dan disebabkan kisah2 silam yang terus dirundung kegagalan dalam perniagaan menyebabkan aku terus berpikir dan berpikir bagaimana cara untuk memulakan bicara untuk memulakan perniagaan produk Shaklee...Akhirnya ...Alhamdulillah memang tidak terkata rasanya bila mana suami menghulurkan wang sejumlah rm65 untuk mendaftar kan diri sebagi ahli Shaklee..masih ingat lagi pada masa tu hujung bulan January 2013...Masa tu memang tekad untuk teruskan perjuangan merubah persepsi orang luar yang hanya memandang aku sebagai orang yang gagal dalam berniaga..

Hasil bulan pertama sebanyak rm25..ni yang membuatkan aku tenung dan renung sejenak..betul ke nak bisnes Shaklee ni? Rm 25 je dapat...mcm x balik modal je..tapi hati terus nak jugak bisnes..xkan nak beralih arah plak? nak bisnes ape lagi? xpela dah alang2 join ni teruskan je la...

Bulan ke 2 sekali lagi en posmen smp untuk menghantar hasil dari bisnes shaklee...buka sampul surat ade cek bernilai rm80..uuurrmmmm...ok la rm80..nmpknye kena terus usaha lagi ni..mcm mn nak buat ye? bermula bulan ketiga sedikit keazaman telah tertanam untuk terus berusaha hingga dapat apa yang diidamkan..menuntut ilmu tanpa kenal erti jemu..ke hulu kehilir bawak anak2 masa tu..x kira la asalkan ade je dengar nak wat coaching..memang pergi...dengan nak usung laptop lagi anak2 lagi...xpela...nekad dah ni..hari2 dok mengadap dpn laptop berbelas2 jam lamanye...

Alhamdulillah..bulan ke 3 dapat rasa rm200...wow..walaupun nilai tu x seberapa tapi masa tu dah dapat rasa x mustahil untuk dapat 4 ,5 angka kalau mcm ni..yang penting  adalah keberkatan dan keredhaan Allah dalam kita mencari rezeki...Masa tu dok muhasabah diri...dan pikir rezeki Allah yang beri..kita hanya perlu berusaha dan tahu macam mn nak jemput rezeki tu dengan mudah...

Disinilah bermulanya titik permulaan bila masuk bulan ke 4 hasil bonus bisnes Shaklee telah mencecah
 RM 2 ribu..Terasa nikmatnya dengan rezeki yang Allah bagi...dan kini telah 1 tahun 5 bulan bersama-sama anak-anak buah berada dalam group Shaklee ni...Alhamdulillah bonus juga telah berganda2 dan merasai tambahan untuk bonus kereta...Syukur padamu Ya Allah..

Dan tika ini terus berazam untuk memperolehi kejayaan seperti orang lain dan akan terus mencari Redha Illahi untuk mencapai kejayaan...Terima kasih buat Suamiku tercinta atas sokongan yang tidak pernah kenal erti jemu...



Bagi anda yang berminat untuk berada bersama2 kami boleh hubungi

IZA
012-6922403

Selasa, 6 Mei 2014

TESTIMONI INCHLOSS

Terdapat pelbagai set kurus yang semestinya menarik perhatian ramai terutama yang inginkan bentuk badan menawan.

SET KURUS SHAKLEE merangkumi 3 langkah mudah iaitu BUANG, BAKAR DAN BINA...



TESTIMONI INCHLOSS DENGAN SET KURUS SHAKLEE

Bagi yang berminat boleh hubungi

IZA
012-6922403
Shaklee Independent Distributor
Selami Keberkatan Dalam Kehidupan

SELAMI JIWA ANAK-ANAK

Jom selami jiwa anak-anak...
Masalah ibu cepat marah anak-anak :

Puan senang saja, saya pun mengalami perkara yg sama ada 4 anak semuanya berlainan perangai. Setelah saya banyakkan membaca cara2 mendidik anak serta pergi ke bengkel kursus alhamdulillah.

1) baju kotor rumah bersepah - puan biarkan anak habiskan main dan bila anak2 melihat muka puan, jgn ada mimik marah, jeling atau masam cuba senyum (dengan semulajadi ia akan sampai ke otak dan turun ke hati akan berbisik subhanallah Ya Rabb aku amat bersyukur kerana mempunyai zuriat yg cukup sifat, comel, mencuit hati, sihat dan aktif). Pandanglah anak2 puan seperti kain putih masih suci tiada dosa.

2) panjat, jerit tak dengar kata - saya praktikkan pergi pada anak peluk berkata dengan perkataan lembut sangat2 dengan penuh kasih sayang beserta gosoklah dadanya dan explain pada anak apa yg kita nak anak buat.

3) puan sungguh lucky tidak bekerja dapat mendidik anak kejalan Allah swt. Cuba puan lebihkan anak2 semasa anak2 tengah main join anak2 dan bergurau insyallah bila anak2 melihat ibunya pun bermain selalu puan tengoklah anak2 akan berubah. Saya kata terus terang puan, saya sampai anak2 ajak main hujan dengan air banjir saya join dengan bermain bersama2 anak mereka lebih menyayangi, memahami dan mendengar kata.Last skali sekiranya puan betul2 tak dapat control puan lihatlah anak2 seperti esok kita dah tak jumpa anak2 kita lagi. Maaf ingat anak2 bukan hak kita amanah Allah s.w.t jgn sekali ingat hak kita! Beri didikan dan kasih sayang.

4) setiap malam amalkan membaca selawat 3x, 3 Qul, ayat kursi dan tiup keubun2 anak2 dan gosok seluruh badannya kemudian wajib bercakap ke telinganya dengan menyebut namanya dan cakaplah apa yg puan impikan pada anak. Amalan ini saya buat hanya 3x sahaja dah nampak perubahan anak2 subhanallah doa n bisikan seorang ibu dengan penuh kasih sayang dan ciuman betul2 dapat merubahkan anak tak kira umur sekiranya istiqomah.
Sekarang ni cuba puan amalkan bila nak marah je istighfar dan senyum pada anak automatic dengan segera berubah mood kita puan.Anak memang itu fitrahnya bila kita pukul atau marah anak2 tu tiada guna kerana otaknya belum lagi boleh berfikir seperti kita. Saya doakan puan akan berjaya mendidik anak2 puan dengan kasih sayang serta didikan agama. Ingatlah Allah swt MAHA pengasih dan Allah swt amat benci kemarahan atau kekasaran.



Jom kongsi artikel ni...

SET PENYUSUAN BAJET

Set Penyusuan Shaklee PALING BAJET, memang HOT dan paling LARIS .... Walaupun paling bajet..tapi hasilnya memang SUPERB!!...


- Alfalfa bagi menggalakkan pengeluaran susu badan
- ESP bagi memekatkan susu badan


Need an Invite?

Want to attend the wedding event? Be our guest, give us a message.

Nama E-mel * Mesej *